Σαντορίνη

Σαντορίνη
Σαντορίνη
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το μαγευτικό νησί του Αιγαίου πελάγους, η Σαντορίνη, είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι και τα ηφαίστεια Παλιά Καμένη και Νέα Καμένη, όπου βρίσκεται και ο κρατήρας του φημισμένου. Τα νησιά αυτά αποτελούσαν μέρος του νησιού Στρογγύλη, ενώ σήμερα λόγω της ηφαιστειακής δράσης τα νησιά σχηματίζουν τη λεγόμενη Καλδέρα.

Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Το έδαφος της είναι γόνιμο με βασικές καλλιέργειες τα αμπέλια, τα δημητριακά, τα όσπρια και το βαμβάκι. Οι κάτοικοί της ασχολούνται επίσης με τη ναυτιλία, μια δραστηριότητα που στήριζε την οικονομία του νησιού κυρίως τα παλαιότερα χρόνια.

Τα σπίτια στη Σαντορίνη διαθέτουν την Αιγαιοπελαγίτικη γοητεία σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του νησιού δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπόσκαφα σπίτια, σπίτια δηλαδή που χτίζονταν μέσα στα βράχια για να προστατέψουν τους κατοίκους.

Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης αποτελεί έναν από τους λόγους που πολλά ζευγάρια επιλέγουν το νησί για να πάνε το μήνα του μέλιτος ή ακόμα και να παντρευτούν.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο μύθος λέει ότι η Στρογγύλη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη. Μάλιστα το λιμάνι της θεωρούνταν πολύ σημαντικό. Μετά από μια έκρηξη, ο πολιτισμός του νησιού καταστράφηκε αλλά γρήγορα αναπτύχθηκε ξανά, με την εγκατάσταση των Φοινίκων. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η νήσος Στρογγύλη ονομάστηκε Καλλίστη λόγω του άμετρου κάλλους της!

Κατά την αρχαϊκή περίοδο και τους ελληνιστικούς χρόνους η Θήρα αναπτύχθηκε. Παρακμή επήλθε στο νησί την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων εξαιτίας των αραβικών επιδρομών και των επιθέσεων των πειρατών. Για να προφυλαχθούν από τους πειρατές, οι κάτοικοι κατέφευγαν στα Καστέλια, που ήταν οχυρωμένοι οικισμοί.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας η Σαντορίνη έγινε έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, ενώ υπήρχαν εντάσεις ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το 1579, το νησί πέρασε στην κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παραχωρήθηκαν προνόμια στους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν το εμπόριο και η ναυτιλία και να υπάρξει οικονομική άνθηση στο νησί.
 
Σαντορινη